Aroma cafelei

                                                                    

Cele mai aromate cafele
* Nici un tip nu a obtinut certificarea maxima

In urma unor teste senzoriale pe 19 tipuri de cafea macinata si prajita, sigilata de producatori, expertii Centrului de Cercetari si Expertize Marfuri Alimentare, din cadrul Catedrei de Merceologie si Managementul Calitatii (Academia de Studii Economice Bucuresti), au putut stabili un top al celor mai aromate tipuri de cafea existente pe piata romaneasca. Dupa testarea si analizarea probelor, Nova Brasilia Select, Tchibo Mocca, Elita Selected si Tchibo Exclusive au fost desemnate ca avand cele mai pronuntate arome si gusturi, acestea reprezentand cea mai buna alegere pentru un consumator. Totusi, din toate probele analizate, nici una nu s-a ridicat la calificarea maxima de cinci stele.

Studiul de piata a fost comandat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania. Bauturile de cafea obtinute au fost degustate de zece degustatori experti care au analizat gustul, aroma si mirosul. Ei au verificat intensitatea acestor parametri si au efectuat o ierarhizare calitativa a probelor, exprimata si prin raportul calitate/pret. In functie de acest raport per 100 grame de produs, probele au fost ordonate si in functie de pretul de la data respectiva. Fiind cea mai ieftina dintre cele patru clasate pe locul intai, Nova Brasilia Select a ocupat pozitia cea mai inalta a calitatii de ansamblu la pretul cel mai mic, fiind catalogata drept "cea mai buna cumparatura".


Arabica, cea mai buna
Cafeaua se obtine prin prelucarea semintelor arborelui Coffea, care creste in tarile tropicale. Exista multe specii de arbori de cafea, dar dintre ele Coffea arabica, Coffea robusta si Coffea iberica au valoare economica si sunt cultivate in plantatii. Cafeaua arabica este considerata de calitate superioara fata de alte tipuri. Varietatile cele mai valoroase de cafea arabica sunt Mocca, cu boabele sale mici, dure si rotunde si cu o aroma foarte pronuntata si varietatea Bourbon, cu boabele ascutite, care provine din Insulele Reunion. Prin denumirea Cafea de Brasilia se intelege cafeaua arabica cultivata in Brazilia, iar prin denumirea Cafea Milds - cafeaua arabica provenita din alte tari.


Aroma, obtinuta din peste 40 de substante
Aroma cafelei este una din cele mai importante insusiri. Conform expertilor de la Centrul de Cercetari si Expertize Marfuri Alimentare, la formarea aromei cafelei contribuie peste 40 de substante existente in cafeaua cruda sau formate prin prajire. Aroma poate varia de la un lot la altul si este data, in primul rand, de varietatea din care fac parte arborii de cafea, de modul in care au fost ingrijiti, de conditiile de cultura, de calitatea boabelor, a solului si de caracteristicile zonelor geografice. Aroma se pastreaza greu, fiecare firma producatoare avand propriile secrete de fabricatie, care se refera la selectarea anumitor varietati crescute in conditii climatice speciale si pastrarea unui raport intre acestea. Firmele producatoare de cafea depun eforturi intense atat in a selecta soiurile, cat si in a mentine complexul aromatic compus din cafeol si alte substante volatile, pentru a obtine o calitate constanta si controlata a izului, aromei si gustului.  back to top