Arbore cafea | Cultivarea arborelui de cafea | Recoltarea ciresei de cafea | Prelucrarea fructelorCultivarea arborelui de cafea

                                                                

Cele mai favorabile conditii pentru cultivarea cafelei exista in solurile de origine vulcanica si bogate in azot. Conditiile optime de climat sunt cele care exista la tropice, unde temperatura ramane intre 15 - 25°C.Vantul, gheata, gerul, chiar si caldura excesiva distrug planta. Ploile abundente, alternand cu perioade de vreme secetoasa, contribuie la dezvoltarea arborelui de cafea in cele mai bune conditii.

Semintele se pun sa germineze in rasadnite corespunzatoare, dupa 6 - 8 saptamani incep sa rasara din pamant tulpini, care curand incep sa produca frunze. Dupa un an, atunci cand plantele au inaltimea de 30 - 50 centimetri, ele se transplanteaza pe plantatii permanente. Dupa ce infloresc prima data (al doilea an pentru specia Robusta si al treilea an pentru specia Arabica), plantele incep sa dea roade, primele recolte obtinandu-se dupa al patrulea sau chiar al cincilea an de la plantare . Anual se obtine o productie de aproximativ 700 - 800 g de cafea pentru fiecare arbore, timp de 15 pana la 20 de ani.

 

 


  back to top