Tari producatoare de cafea | Studiu ISRA | Piata cafelei vrac la saturatie |


Piata cafelei vrac la saturatie

 

                                                                    
Anul acesta, in lunile ianuarie si februarie s-a inregistrat o scadere a consumului de cafea boabe si macinata cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp s-a obsevat si tendinta de orientare a populatiei spre cafeaua varsata in detrimentul celei ambalate, fapt ce a alarmat marii producatori din industria de profil. Cauzele acestui comportament sunt: pretul mai mic al cafelei vrac comparativ cu cea ambalata, in primul rand, dar si locul de amplasare al vanzatorilor de cafea vrac, in piete, magazine, supermarketuri, astfel incat mirosul irezistibil reprezenta inca un impuls; folosirea numelor unor marci renumite, creand confuzie in randul consumatorilor.

Firmele al caror nume era folosit in mod abuziv au ripostat prin Asociatia Romana a Cafelei, sustinand ca este vorba de un fenomen care pune in pericol sanatatea populatiei, prin nerespectarea normelor igienico-sanitare de productie, depozitare, transport si comercializare a cafelei varsate. Au aratat ca termenul de valabilitate si garantia calitatii nu pot fi regasite decat la produsele ambalate.
Piata cafelei din Romania inregistreaza un consum de trei ori mai mic decat in alte tari din Europa. Cauza principala o reprezinta nivelul actual al accizelor, unul dintre cele mai ridicate din Europa: 850 euro/tona la cafeaua verde, 1250 euro/tona la cafeaua prajita si 5000 euro/tona la cafeaua solubila. Aceste accize se regasesc in pretul final al pachetului de cafea in proportie de 20%, ceea ce face ca acest produs sa fie greu accesibil consumatorilor romani.

Asociatia Romana a Cafelei reuneste cei mai importanti producatori: Elite Romania, Kraft Foods Romania, Supreme Imex, Nestlé, Alca Co si Panfoods, care impreuna detin aproximativ 90% din piata locala oficiala a cafelei de marca. Asociatia militeaza, inca de anul trecut, pentru eliminarea acestor accize, ceea ce va avea ca rezultat cresterea pietei cu mai mult de 50% in urmatorii patru ani.

Dintre cele 13 tari candidate la Uniunea Europeana, doar Romania, Bulgaria si Letonia percep accize pentru produsele ce nu au impact negativ asupra economiei, mediului inconjurator sau socialului. Comparativ cu celelalte tari candidate, Romania are cele mai mari taxe la cafea, desi are unul dintre cele mai scazute PIB/locuitor.

In urma discutiilor dintre membrii asociatiei si reprezentantii Guvernului, se va analiza posibilitatea reducerii accizelor, in scopul scaderii pretului cafelei la un nivel acceptabil si al stimularii cresterii pietei.

Dupa scaderea inregistrata in primele doua luni ale anului, apare o redresare, astfel consumul de cafea boabe si macinata nu numai ca recuperat pierderea de 3%, dar a avut si o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, de 0,7% (conform unui studiu realizat de GfK Romania, Institut de Cercetare de Piata). Aceasta redresare se datoreaza cafelei ambalate.

   back to top