Retete de cafea |  Caracteristicile unui espresso | Cafea asa cum vrei |


Retetete de cafea


     Cafea cu cognac |  Cafea glace | Cafea la rece | Cafea mexicana |  Cappuccino fiorentino | Cockteiluri cu cafea |

Exista multe moduri de pregatire a unei cesti bune cu cafea, fiecare metoda bazandu-se pe folosirea apei fierbinti pentru a extrage mirosul placut si aroma din bautura.

Cafeaua filtru

Apa in clocot se toarna peste cafeaua grosier macinata, aflata intru-un filtru de hartie, prin care trece datorita fortei gravitationale. Apa extrage 16 - 18% din substanta cafelei.
Proprietatile organoleptice ale cafelei filtrate compromit putin pulpa cafelei si delicatetea buchetului si a aromei. Cafeaua obtinuta astfel se prepara de obicei inainte de a fi consumata si se mentine fierbinte intr-o oala, ceea ce inseamna ca de timpul scurs intre momentul cand ea este pregatita si bauta, depinde mult calitatea sa.
Aceasta metoda este mult folosita in nordul Americii, unde la o ceasca se folosesc 5 - 6 grame de cafea prajita deschis, si in nordul Europei si in Franta, unde la o ceasca se folosesc aproximativ 10 grame de cafea. (Ceasca contine aproximativ 150 - 190 ml.)


Cafeaua turceasca

Apa, care ocupa circa 2/3 din ibricul de cupru, se aduce la fierbere; pentru cei care prefera cafeaua turceasca dulce se adauga zahar dupa gust, iar cafeaua fin macinata se adauga in timp ce fierbe apa.
Atunci cand cafeaua este gata se toarna in cesti mici, unde zatul se depune la fund, inainte de consumarea cafelei. Cantitatea folosita la o ceasca este de aproximativ 5 grame cafea prajita mediu sau inchis, iar ceasca are aproximativ 40 - 60 ml.
Metoda se foloseste mai ales in Grecia, Turcia si Orientul Mijlociu.


Cafeaua fiarta

Se foloseste cafea prajita deschis, macinata grosier; aceasta se fierbe in apa timp de 10 minute si zatul este lasat sa se sedimenteze inainte de consum. Metoda se foloseste in principal in nordul Norvegiei si nordul Peninsulei Scandinavice. La o ceasca de 150 - 190 ml se foloseste aproximativ 1 gram de cafea.


Cafeaua espresso pregatita in vas - caracteristici

Vasul espresso obisnuit este format din trei parti:
- partea de jos, in care fierbe apa;
- partea din mijloc care tine cafeaua macinata (mai grosiera decat cafeaua tuceasca);
- partea de sus.
Presiunea generata de aburul produs de apa in fierbere din partea de jos forteaza vaporii de apa prin cafeaua din sectiunea de mijloc. Apa vine in contact cu cafeaua aproximativ un minut si rata de extractie este de aproximativ 22%.
La o ceasca de 40 - 50 ml se folosesc aproximativ 6 grame de cafea prajita mediu pana la inchis.
Cafeaua obtinuta astfel are un miros distinctiv, pulpa medie si o aroma buna, puternica.

Cafeaua espresso pregatita cu masina - caracteristici

Astfel se obtine o bautura concentrata, cu buchet bogat si aroma puternica.
Apa, aflata la o temperatura de 90 - 95°C, este fortata sa treaca prin cafeaua special prajita si macinata, cu o presiune mare (aproximativ 9 atm). Timpul de contact dintre apa si cafea variaza intre 25 si 35 de secunde. Cantitatea de cafea pentru o ceasca de 40 - 50 ml este 6,5 - 7 grame.
Cafeaua trebuie prajita mediu pana la inchis si apoi rasnita fin/grosier.  back to top