STIRI CAFEA |


Stiri despre cafea

Moretto - Specialisti in cafea

                                                                    
Cafeaua consumata de studenti in sesiune poate duce la atacuri de panica
Psihiatrii au stabilit cum se poate invata eficient

Cei mai multi studenti se apuca de invatat cu doar cateva zile inainte de examen. Metoda aceasta ar putea sa te ajute sa "treci", dar ceea ce ai citit pe fuga nu iti va ramane in minte mult timp. "Invatatul, in afara de tehnica in sine, este un exercitiu permanent, altfel nu poti ajunge la performanta intelectuala de care ai nevoie in sesiune", spune dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti. Pentru invatat trebuie sa ne dezvoltam memoria pe termen lung. "Exista memorie imediata, pe termen scurt si lung. Memoria de termen lung nu poate fi utilizata decat dupa un "antrenament" indelungat si continuu. Daca un student invata in sesiune la jumatate din discipline, el utilizeaza memoria de termen scurt, iar informatiile se asaza intr-un alt sertar decat ar trebui", explica medicul psihiatru. Dr. Mihailescu mai spune ca nici invatatul pe timpul noptii nu este o solutie, daca studentul nu face acest lucru in mod frecvent. "Noaptea, efortul de a invata este mai mare din cauza ca studentul trebuie sa faca fata si ritmului biologic, iar asta in detrimentul altor parametri cognitivi, cum ar fi atentia si memoria. In perioada sesiunii, se beau cantitati imense de cafea, care nu ajuta decat la alungarea somnului, fara sa aiba vreun efect asupra performantelor intelectuale. Invatatul in timpul noptii duce la o fixare partiala a informatiilor, studentul este neatent si nu are randament. De altfel, consumul excesiv de cafea poate duce la o stare de anxietate, care, cumulata cu agitatia si emotiile dinainte de examen, pot provoca un atac de panica", a mai spus dr. Radu Mihailescu. Cat despre eventualele stimulente care ar putea ajuta la invatat, medicul spune ca, teoretic, acestea exista, dar, practic, nu sunt utile. "Unul dintre aceste produse este lecitina, dar aceasta este mai utila in situatii de nedezvoltare a gandirii la copiii cu o usoara oligofrenie. Un alt produs este mai degraba recomandat la batranii cu retard psihic. Tinerii nu au ce face cu aceste stimulente. In literatura de specialitate chiar se citeaza faptul ca abuzul de lecitina poate duce la depresie", a adaugat dr. Mihailescu. Medicul este de parere ca un student trebuie sa aloce zilnic doua-trei ore pentru studiu. Dupa sesiune, remediul cel mai indicat este somnul natural, neindus de medicamente. "Cel mai bine este ca tanarul sa doarma noaptea si nu ziua, dupa ce a fost in discoteca. In nici un caz nu trebuie sa faca apel la somnifere. Elvis Presley ii cerea psihiatrului sau stimulente pentru a fi sclipitor in concerte si apoi somnifere pentru a putea dormi. Aceasta combinatie s-a dovedit a fi catastrofala pentru artist", a mai spus dr. Radu Mihailescu.
Sursa: www.adevarulonline.ro | Data publicarii: 29 martie 2005

.


Cafeaua se va ieftini cu cinci la suta incepand cu anul 2005


Reducerea cu 20 la suta a accizei la cafea va determina o reducere cu cinci la suta a pretului de raft al cafelei dupa 1 ianuarie 2005, a declarat joi secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), Gabriel Sidere.
Astfel, la 1 ianuarie 2005 va intra in vigoare legea nr. 83/2004 de ratificare a Ordonantei Guvernului de modificare si completare a Codului Fiscal.
"Scaderea accizei cu pana la 20 la suta in conditiile in care acciza la cafea reprezinta intre 10 - 20 la suta ar putea duce la o ieftinire intre patru si cinci la suta a pretului de raft a cafelei", a spus Gabriel Sidere.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu a declarat ca se asteapta la o scadere de la 5 la 10 la suta a pretului cafelei, procentul exact urmand sa fie calculat de distribuitorii de cafea in urma unei analize a modului in care va evolua consumul de cafea in Romania dupa 1 ianuarie 2005.
Reducerea de 20 la suta reprezinta un pas dintr-un set de masuri care urmeaza sa fie adoptate de Guvern, obiectivul comun al ARC si al Ministerului Finantelor Publice (MFP) este eliminarea accizelor la cafea pana la 1 ianuarie 2007, dupa ce acciza va fi redusa cu 50 la suta in anul 2006.
Surse din cadrul ARC considera ca, prin aceasta reducere, cafeaua nu va mai fi un produs de lux devenind mai accesibila consumatorilor romani, la un pret din ce in ce mai scazut in functie de calitatea cafelei si de consumul total din Romania, aceste modificari ale accizei avand si efecte privind reducerea cantitatii de cafea contrafacuta din Romania care reprezinta aproximativ 15 la suta din piata.
Consumul de cafea din Romania este printre cele mai scazute din Europa, cu o medie de 1,51 de kg pe cap de locuitor in 2003, comparativ cu o medie de sapte la suta din Uniunea Europeana, in timp ce in Norvegia si Suedia un locuitor a consumat in 9,4 la suta respectiv 8,6 la suta in 2003.
Consumul total anual de cafea in Romania a crescut considerabil de la 9.700 de tone in anul 1994 la 41.148 de tone in anul 2003, insa cresterea ar fi putut fi mai consistenta ajungind la 60.000 de tone in 2003 daca nu ar fi fost introdusa accizarea pe produse determinate in 1998.
Accizele au contribuit in anul 2003 la buget cu 60.408 miliarde lei, din care 1.695 miliarde au reprezentat cuantumul accizei la cafea reprezentand 2,80 la suta din total.Reducerea accizei va duce la scaderea cu aproximativ 300 de miliarde de lei a contributiilor distribuitorilor de cafea din Romania.
Accizele vor scadea la 680 de euro pe tona la cafeaua verde fata de 850 de euro pana acum, la 1.000 de euro la cafea prajita si la 4.000 de euro pe tona in ceea ce priveste cafeaua solubila.Cuantumul de scadere a accizei este egal pentru toate cele trei categorii de cafea.
ARC reuneste aproximativ 90 la suta dintre companiile cele mai importante din industria cafelei: Alka Co., Elite Romania, Kraft Foods Romania, Nestle, Panfoods si Tchibo.ROMPRES

Sursa: http://www.rol.ro - 12 noiembrie 2004

Jacobs a lansat in Romania Jacobs Aroma - 21 noiembrie 2003


Kraft Foods Romania a lansat pe piata romaneasca Jacobs Aroma, o marca de cafea care se adreseaza segmentului de mijloc al pietei. Jacobs Aroma a fost creata in urma unui studiu realizat cu scopul de a identifica atat preferintele consumatorilor romani in materie de cafea, cat si cerintele acestora referitoare la raportul calitate / pret. Metoda de pregatire recomandata pentru Jacobs Aroma este la ibric - modul de preparare a cafelei preferat de romani.

Noul produs a fost lansat cu scopul de a exploata potentialul de consum din segmentul de mijloc al pietei din Romania, segment ce reprezinta mai mult de o treime din piata de cafea. "Cafeaua Jacobs detine locul doi pe piata romaneasca a cafelei, iar Jacobs Kronung este lider in segmentul cafelei premium", au declarat reprezentantii companiei.

Kraft Foods Romania este producator si distribuitor al marcilor de cafea Jacobs si Nova Brasilia si una din companiile de top de pe piata produselor zaharoase. Compania vinde in lume aproximativ 94 de miliarde de cesti cu cafea anual, echivalentul a 257 milioane cesti cu cafea in fiecare zi. Portofoliul Kraft Foods cuprinde alaturi de Jacobs, marci de cafea precum Carte Noire, Gevalia, Jacques Vabre, Maxwell House.

Kraft Foods a generat 1.1 mld USD venit net din vanzarile de noi produse in 2002, iar in 2001 i s-a acordat titlul de "Compania Anului pentru Produse Noi" de catre revista New Products.

Sursa: AdMaker.ro


  back to top